Winterkamperen met de caravan
Met de caravan op vakantie gaan is iets vanzelfsprekends in het voorjaar of in de zomer. Maar heb je er al ooit over nagedacht in de winter te gaan kamperen? Winterkamperen met je caravan is tegenwoordig ook erg populair. Er zijn zowel in Nederland als in het buitenland verschillende wintercampings te vinden. Zo kun je op wintersport met je caravan of combineer het met een bezoek aan een kerstmarkt. De voorbereidingen op je wintervakantie zijn natuurlijk wel iets anders dan in de zomer. Lees hier hoe je je goed voorbereid.
Voorbereid op weg
Vooraf zijn er een aantal dingen om te regelen zodat je goed voorbereid bent op winterweer. Zorg voor winterbanden onder je auto en caravan en neem sneeuwkettingen mee. Wielkeggen heb je nodig om je caravan stabiel te plaatsen en te beveiligen tegen wegrollen. Controleer voor vertrek de vulling van het ruitensproeierreservoir (antivries!) en de koelvloeistof. Zorg voor voldoende reserve vloeistof. Overige belangrijke spullen zijn startkabels, slotontdooier en eventueel strooizout. Een verlenging voor de schoorsteen komt goed van pas als het gaat sneeuwen. Zo blijft de schoorsteen van je kachel hoog genoeg terwijl er een laag sneeuw op het dak ligt.
Bescherming tegen bevriezing
Let er op dat de klep of het slot van de disselbak dicht kan vriezen. Dit kun je voorkomen door een winterafdekdoek eroverheen te doen. Want het zou natuurlijk erg vervelend zijn als je een nieuwe gasfles nodig hebt en er dan niet bij kunt. Over gasflessen gesproken, neem gasflessen met propaangas mee, want buthaangas bevriest als de temperatuur onder nul komt.
Als de watertank en alle leidingen in het interieur van de caravan zitten dan hoef je je weinig zorgen te maken over bevriezing. Als de watertank in de disselbak staat en leidingen (gedeeltelijk) buiten het interieur lopen, dan kun je deze beschermen met vorstbeveiligers en warmtekabels. De watertank kun je verplaatsen naar een keukenkastje of in het toilet. Heb je een vast chemisch toilet dan kun je een zoutoplossing toevoegen aan het water in het spoelreservoir om bevriezing te voorkomen. Laat ‘s nachts de verwarming aan op een lage stand. Zo voorkom je ook bevriezing van leidingen.
Isolatie van je caravan
Controleer de isolatie van je caravan. De meeste caravans zijn goed geïsoleerd, maar de wielkast blijft een gevoelig punt. Voorkom onnodig hoog gasverbruik en condens door deze extra te isoleren. Vloerbedekking en tapijt zorgen ook voor een betere isolatie.
Het is ook aan te raden om een voortent te gebruiken. Deze biedt een buffer tussen de kou van buiten en de warmte vanuit de caravan. Er zijn bovendien voortenten die speciaal geschikt zijn voor de winter. Maar een voortent voor alle seizoenen is ook gewoon prima. Als je naar een locatie gaat waar het waarschijnlijk gaat sneeuwen, koop dan een speciale sneeuwdrager. Zet verder het dak van de voortent schuin. Zo blijft de sneeuw niet op het dak liggen.
Verzekerd op reis
Winterkamperen lijkt wel iets risicovoller dan kamperen in de zomer. Maar laat je hier niet door tegenhouden. Met een goede verzekering van je caravan ben je beschermd tegen eventuele kosten bij schade en hoef je je hier geen zorgen over te maken. Want winterkamperen is een unieke ervaring die je niet wilt missen!
Link: http://www.onlinecaravanverzekering.nl/caravanverzekering